Mousserende wijn

Spaanse mousserende wijn vind je voornamelijk in de vorm van Cava. Een heerlijk frisse mousserende wijn, veelal uit de Penedès. Geproduceerd met dezelfde methode als Champagne (Methode Traditionelle) en daarom een perfect alternatief voor een lagere prijs! Bekijk het volledige assortiment op Spaansewijnwinkel.nl.

Regio
Zoek een regio
Regio
Druif
Zoek een druif
Druif
Prijs
Prijs - slider
717
Duurzaam
Duurzaam
Wijnhuis
Zoek een wijnhuis
Wijnhuis
Alcoholpercentage
Alcoholpercentage
Toon meer opties
Jaargang
Jaargang
Toon meer opties
Smaak
Speciaal
Speciaal
Toon meer opties

Toont alle 6 resultaten

Mousserend en Spanje. Dat betekent natuurlijk Cava. Juist uit Spanje komt ook het mooiste mousserend materiaal. Vaak ook van hoogstaande kwaliteit maar voor een heel, heel veel lager prijskaartje. En dat maakt ze natuurlijk voor ons en uiteraard voor u zo interessant. Een perfecte Cava is een uitstekend mousserend aperitief om de smaakpapillen even los te schudden. Sterker nog, hij gaat ook prima bij een feestelijk ontbijtje samen op bed. Een topper om ook een lekkere Mimosa mee te maken! Als partner voor een verscheidenheid aan gerechten, zoals vis, zeevruchten, licht vlees, pasta en paella. En natuurlijk ook als er wat te vieren valt! Olé.

Wat is Cava en waar komt Cava vandaan?

Cava is de iconische mousserende wijnstijl van Spanje en het antwoord van het Iberisch schiereiland op champagne. Terwijl de originele cava’s uitsluitend in Catalonië met Penedes centraal. werden geproduceerd – met name in een klein stadje genaamd San Sadurní de Noya – kan moderne cava uit verschillende delen van Spanje komen. Aragon, Navarra, Rioja, Pais Vasco, Valencia en Extremadura hebben specifieke afgebakende gebieden die in aanmerking komen voor de DO. Echter komen maar minder dan 10 procent van de Cava-wijnen vandaan.

Wist u dat?

De naam Cava komt niet van een plaats, druivensoort of wijnbereidingstechniek, maar van de stenen kelders (cava’s) waarin de wijn rijpt.

Welke druiven gebruikt men voor Cava?

De traditionele druivensoorten die in Cava werden gebruikt waren Macabeo, Parellada en Xarel-lo, maar nu worden ook de champagnedruiven Chardonnay en Pinot Noir gebruikt. Macabeo-wijnstokken ontluiken relatief laat in de lente, zodat hun bloemen en druiven beschermd zijn tegen vroege vorst. Een soort van zekerheidje maar de interessante, wat licht aardse smaken die Cava van de meeste Champagnes onderscheiden, worden over het algemeen toegeschreven aan Xarel-lo-druiven. Pinot Noir en Monastrell zijn ook gebruikt gebruikt om Cava Rosado, die ook wel Cava Rosé wordt genoemd, rood pigment en diepte van smaak te geven.

wat voor soorten Cava zijn er:

Deze verschillende soorten worden onderscheiden door hun Cava-zoetheidsniveaus
we kennen de volgende:

Brut Nature: Bevat 0-3 gram per liter restsuiker waar geen suiker aan de fles is toegevoegd.
Extra Brut: 0-6 gram per liter restsuiker
Brut: 0-12 gram per liter restsuiker
Extra Seco (ook – contra-intuïtief – aangeduid als Extra Dry): 12-17 gram per liter restsuiker. Nogal verwarrend aangezien hier ze al echt wat zoetig worden.
Seco (ook wel Dry genoemd): 17-32 gram per liter restsuiker
Semi-Seco (Semi-Dry): 32-50 gram per liter restsuiker
Dulce (Zoet): Meer dan 50 gram per liter restsuiker

Hoe wordt Cava gemaakt?

De productieomstandigheden die aan Cava-wijnmakers worden gesteld, zijn niet veel verschillend van die van hun tegenhangers in de Champagne. Alle Cava-wijnen moeten minimaal negen maanden rijpen en een eindalcoholgehalte van niet minder dan 10 procent en niet meer dan 13 procent bereiken.

Om het predikaat Reserva te krijgen, moest er tot 2019 een periode van minimaal 15 maanden zijn tussen het begin van de tweede gisting en het degorgeren van de verbruikte gist. Deze rijpingsperiode wordt verlengd tot 30 maanden voor Cava Gran Reserva